Skattefällor för småföretag– vanliga misstag och hur du undviker dem

Skattefällor för småföretag

– vanliga misstag och hur du undviker dem

Bolagsrätt för småföretag – vanliga fallgropar och hur du kan undvika dem

Att driva ett aktiebolag innebär inte bara möjligheter – det kommer också med juridiska skyldigheter. Många startar sitt företag med fokus på verksamheten, men missar viktiga bolagsrättsliga regler. Det kan leda till onödiga problem och i värsta fall personligt betalningsansvar.

Här går vi igenom vanligaste fallgroparna inom bolagsrätten för SME-företag – men också hur du undviker dem.

1. Momsfällan – När du borde redovisa men inte gör det

Momsregler kan vara en av de mest snåriga delarna i ett företags skattehantering. En vanlig miss är att inte registrera sig för moms i rätt tid eller att inte hantera omvänd skattskyldighet vid internationell handel.

Exempel:

  • Ett svenskt konsultbolag som säljer tjänster till företag inom EU kanske inte inser att de måste redovisa försäljningen enligt reglerna för omvänd skattskyldighet.
  • En e-handlare som säljer till privatpersoner i andra EU-länder bör registrera sig i OSS (One Stop Shop) för att undvika att behöva registrera sig för mervärdesskatt i varje EU-land där du har sådan försäljning.

Lösning: Se över företagets momspliktiga transaktioner och säkerställ att ni är rätt registrerade hos Skatteverket.

2. 3:12-reglerna – Är din utdelning verkligen lågskattad?

3:12-reglerna avgör hur stor del av utdelningen som beskattas som kapital (20 %) och hur stor del som istället beskattas som lön med högre skattesats. Om du inte uppfyller lönekraven kan en större andel av utdelningen beskattas som lön, vilket kan leda till oväntat höga skatter.

Exempel:

  • En företagare tar ut en låg lön för att “maximera utdelningen”, men inser vid bokslutet att lönekravet för att få använda det förmånliga utdelningsutrymmet inte uppfyllts. Resultatet? Högre skatt än förväntat.

Lösning: Planera löneuttag i god tid och beräkna utdelningsutrymmet för att säkerställa att du nyttjar reglerna på bästa sätt.

3. Fel hantering av förmåner – Riskerar du extra arbetsgivaravgifter?

Många SME-företagare använder företaget för att betala för saker som datorer, mobiltelefoner, friskvård och till och med leasingbilar. Men om dessa inte hanteras korrekt kan de klassas som skattepliktiga förmåner, vilket innebär extra arbetsgivaravgifter och personlig skatt för den anställde.

Exempel:

  • Ett bolag köper en elcykel till VD:n och tror att den går under skattefri friskvård – men elcyklar omfattas inte av friskvårdsbidraget.
  • En entreprenör låter sitt företag betala för tjänster åt hela familjen utan att förmånsbeskatta det – något som kan upptäckas vid en skatterevision

Lösning: Se till att alla förmåner bokförs korrekt och att förmånsvärden redovisas enligt Skatteverkets riktlinjer.

4. Felaktig klassificering av kostnader – Dras allt verkligen av?

Att dra av en kostnad i företaget kan verka självklart – men alla utgifter är inte automatiskt avdragsgilla. Kostnader ska kunna motiveras genom deras behov för företagets intjäningsmodell. Skatteverket har tydliga riktlinjer för vad som är en nödvändig kostnad för verksamheten och vad som klassas som en privat levnadskostnad.

Exempel:

  • En småföretagare betalar för en dyr middag med företagskortet och den bokförs som en representationsmiddag med avdragsgill kostnad –men eftersom de närvarande vid middagen snarare är vänner och bekanta än kunder ska Skatteverket neka avdraget.
  • Ett startup-bolag betalar en stor summa till en influencer för “marknadsföring”, men utan skriftligt avtal eller tydliga resultat kan Skatteverket ifrågasätta avdraget.

Lösning: Säkerställ att alla kostnader har ett tydligt affärsmässigt syfte och att kvitton och underlag sparas för att motivera avdragen vid en granskning.

5. Internationell expansion – När du plötsligt har fast driftställe

Många småföretagare drömmer om att expandera utomlands, men det kan innebära skattskyldighet i andra länder tidigare än förväntat. Om du har ett fast driftställe i ett annat land kan det innebära skyldighet att deklarera och betala skatt även där.

Exempel:

  • Ett svenskt bolag skickar en anställd till Tyskland för att arbeta där i sex månader. Trots att bolaget inte har ett kontor i Tyskland kan detta räknas som ett fast driftställe enligt OECD:s riktlinjer, vilket innebär att en del av vinsten ska beskattas i Tyskland.

Lösning: Bedömningen av ett fast driftställe bygger på en helhetsbedömning av faktorer som verksamhetens varaktighet och substans, med utgångspunkt i OECD:s rekommendationer och praxis. Eftersom bedömningen är komplex krävs ofta juridisk rådgivning för att undvika oväntade skattekonsekvenser.

Konsultera en skatterådgivare innan ni etablerar er utomlands eller har personal som arbetar i ett annat land under längre perioder.

Så undviker du skattefällorna

Skatt kan vara komplext, men genom att:

  • Ha en tydlig plan för löneuttag och utdelning
  • Se över moms och internationell handel regelbundet
  • Hantera förmåner korrekt och följa Skatteverkets riktlinjer
  • Se till att kostnader är affärsmässigt motiverade
    Säkerställa att internationell verksamhet inte skapar oväntad skattskyldighet

…kan du undvika vanliga misstag och spara både tid och pengar.

Vill du säkerställa att ditt företag har en strategi för verksamheten som undviker fällor som de ovan? Strathus kan hjälpa er vidare för att navigera de snåriga skattereglerna och hittar lösningarna som passar ditt företags verksamhetsmodell.