Aktiebaserad ersättning – en väg till tillväxt för små företag

Aktiebaserad ersättning

– en väg till tillväxt för små företag

Incitamentsprogram används ofta av stora bolag för att attrahera och behålla nyckelpersoner. Men för ett mindre företag som vill växa kan ett väl utformat incitamentsprogram vara ett kraftfullt verktyg för att konkurrera om talang – särskilt när det ekonomiska utrymmet för höga löner är begränsat.

Enligt en nyligen genomförd studie har 84 % av företagen på Large Cap i Sverige någon form av incitamentsprogram, och trenden växer​.[1] Det visar att denna modell inte bara är för etablerade jättar – även mindre företag kan använda incitamentsprogram för att bygga långsiktiga och engagerade team.

[1] Incitamentsstudien 2024 av PwC

  1. Vad är ett incitamentsprogram och varför är det viktigt?

    Incitamentsprogram skapar en direkt koppling mellan företagets framgång och medarbetarnas ekonomiska intressen. Till skillnad från en bonus, som ofta belönar kortsiktiga mål, bidrar incitamentsprogram till ett mer långsiktigt och strategiskt tänkande hos de anställda.

    Exempel:

    • En säljare som får en bonus på antalet sålda varor kan maximera kortsiktig försäljning, även om det leder till brist på produkter för trogna kunder.
    • Om samma säljare i stället har ett incitamentsprogram med en treårig löptid, där belöningen är kopplad till företagets långsiktiga värde, blir han motiverad att säkra lojala kunder och planera försäljningen i linje med produktionen.

    Incitamentsprogram stärker alltså företagets stabilitet och tillväxt, samtidigt som de anställda känner sig mer delaktiga i verksamheten.

Hur kan små företag använda incitamentsprogram?

Små företag har ofta en unik möjlighet att skapa engagerande incitamentsprogram eftersom beslutsvägarna är kortare och relationerna mellan anställda och ledning är närmare. Programmen kan utformas på flera sätt:

Teckningsoptioner – De anställda får rätten att köpa aktier i företaget till ett förutbestämt pris i framtiden.
Aktiesparprogram – Anställda kan köpa aktier i företaget, ofta med en bonusaktie efter en viss tids anställning.
Personaloptioner – Ett populärt alternativ för startups, där de anställda får rätt att köpa aktier i framtiden till ett bestämt pris utan initial kostnad.
Prestationsaktier – Tilldelning av aktier beroende på att vissa mål uppnås, exempelvis omsättningstillväxt eller hållbarhetsmål.

Incitamentsprogram för samarbeten – Lärdomar från Facebooks tidiga dagar

Incitamentsprogram används inte bara för att attrahera anställda, utan även för att skapa starka samarbeten. Ett klassiskt exempel är konstnären David Choe, som 2005 och igen 2007 målade väggmålningar i Facebooks tidiga kontor. Han ville fått ca 60 000 $ i ersättning men istället erbjöds han att få betalt i aktier. När Facebook börsintroducerades 2012 blev hans aktier värda över 200 miljoner dollar.

För små företag innebär detta en spännande möjlighet: genom att erbjuda aktiebaserad ersättning kan man samarbeta med talanger, konsulter och externa partners på ett sätt som minskar den initiala likviditetsbelastningen, samtidigt som det skapar incitament för alla parter att bidra till företagets långsiktiga tillväxt.

Vad är rätt incitamentsprogram för ert företag?

Det finns ingen universallösning – rätt incitamentsprogram beror på företagets bransch, mål och behov. Vill ni utforska hur ert företag kan använda incitamentsprogram på bästa sätt?
Strathus hjälper gärna till att utforma ett program som passar just er verksamhet och bidrar till långsiktig framgång.

Friskrivningsklausul
På Strathus är vårt syfte att bidra till en bättre morgondag genom att bygga förtroende för vår verksamhet, för samhället och genom att hantera viktiga frågor för företagare. Vår målsättning är att leverera kvalificerad rådgivning inom affärsjuridik, hållbarhet och skatt. Denna publikation är avsedd som allmän vägledning i frågor av intresse och utgör inte professionell rådgivning. Läsaren bör därför inte agera utifrån informationen i denna publikation utan att först inhämta specifik och anpassad professionell rådgivning. I den mån det är tillåtet enligt svensk lag lämnas ingen garanti (varken uttrycklig eller underförstådd) eller försäkran om informationens riktighet eller fullständighet. Strathus AB tar inget ansvar för eventuella konsekvenser av åtgärder som vidtas eller inte vidtas med stöd av informationen i denna publikation, eller för beslut som fattas med utgångspunkt i informationen.
© 2025 Strathus AB. Alla rättigheter förbehållna. Strathus avser Strathus AB (Org.nr 559514-8270), ett svenskt företag som är specialiserat på juridik, hållbarhet och skatt. För mer information, besök vår webbplats på Strathus.se