Tel: 070 985 38 00 | E-mail: info@strathus.se
Affärsstrategi, hållbarhet och juridiken – vad mindre företag behöver veta
Affärsstrategi, hållbarhet och juridiken
– vad mindre företag behöver veta
Att integrera hållbarhet i affärsstrategin har gått från att vara en vision till en juridisk och kommersiell realitet. Företag påverkas av nya regler, investerarnas krav och förändrade kundförväntningar – men hur och i vilken omfattning ett mindre företag ska följa hållbarhetskrav är fortfarande föremål för debatt.
Även om vissa regelverk, som CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), inte uttryckligen gäller för SME, påverkas de indirekt eftersom de ofta ingår i leverantörskedjor i någon mån hos större rapporteringsskyldiga företag.
Omnibus-diskussionen pågår, men svensk lagstiftning är oförändrad. Påverkade delar av Årsredovisningslagen (ÅRL) gäller fortfarande utan föreslagna ändringar, vilket innebär att kraven fortsatt kan sippra ner på mindre företag genom leverantörskedjor och affärsrelationer.
Affärsjuridiken kan hjälpa SME att skapa en hållbar och långsiktigt hållbar strategi – och undvika juridiska risker.
- ESG och hållbarhetskrav – vad gäller för SME?
Regelverken för hållbarhetsrapportering har utvecklats snabbt, men för SME är situationen inte helt tydlig.
- CSRD gäller inte direkt för mindre bolag, men många SME påverkas indirekt genom krav från större kunder och investerare.
- Årsredovisningslagen (ÅRL) är oförändrad, och svenska SME som inte är börsnoterade eller av allmänt intresse har i nuläget ingen ny rapporteringsskyldighet, men denna kvarstår för de större bolagen.
- Greenwashing och marknadsföringslagen – SME som lyfter fram hållbarhet i sin marknadsföring måste följa regelverket och undvika vilseledande påståenden.
Exempel:
- Ett mindre bolag som levererar komponenter till en stor industriaktör kan behöva rapportera om sitt klimatavtryck eftersom slutkunden kräver det till sin hållbarhetsredovisning.
- Ett SME-företag marknadsför sina produkter som ‘klimatneutrala’ men saknar vetenskapliga bevis för detta. Konsumentverket granskar påståendet, och företaget riskerar krav på ändrad marknadsföring eller sanktioner.
Lösning:
SME bör förbereda sig på att möta ökade krav, även om lagstiftningen ännu inte omfattar dem fullt ut. Att ha struktur för hållbarhetsdata och tydliga rutiner för marknadsföring och leverantörsdokumentation minskar juridiska risker och gör företaget mer konkurrenskraftigt och attraktivt som leverantör för större bolag.


- Hållbarhet i affärsavtal – styr leverantörskedjan juridiskt
Fler företag ställer krav på sina leverantörer för att säkra sin egen regelefterlevnad. Det betyder att SME numera behöver vara beredda på att anpassa sina avtal och sin dokumentation för att få fortsätta samarbeta med större aktörer.
- Leverantörsavtal innehåller i allt högre grad krav på ESG-rapportering.
- Hållbarhetsklausuler blir vanligare i inköps- och samarbetsavtal.
- Uppförandekoder används av större företag för att säkerställa att leverantörer följer hållbarhetsprinciper.
Exempel:
- Ett medelstort konsultbolag får en ny kund men måste först godkänna en uppförandekod som kräver att bolaget redovisar sina egna underleverantörers hållbarhetspåverkan, vilket innebär att konsultbolaget behöver ställa kraven vidare mot sina underleverantörer för att de ska kunna tillhandahålla relevant data.
- Ett SME får en uppsägning från en större kund eftersom de inte kan uppvisa dokumentation på att deras produkter uppfyller hållbarhetskrav som den större kunden behöver. Kontraktet går istället till en konkurrent som är bättre förberedd och har dokumentation och data på plats.
Lösning:
Gå igenom befintliga avtal och förbered för kommande upphandlingar. Säkerställ att företaget kan uppfylla de krav som ställs och ha en plan för hur företaget ska kunna ta fram data och interna rutiner när sådana krav kommer. Gör en analys kring vilka krav som kan komma för den aktuella verksamheten i leden uppifrån. Det kan kräva anpassade interna rutiner samt tydliga avtalsvillkor gentemot underleverantörer att uppfylla krav på hållbarhet. Att ha tydliga rutiner och avtal med egna leverantörer är avgörande för att kunna fortsätta arbeta med större kunder.
- Hållbar finansiering och investeringar – hur påverkas mindre företag?
Banker, investerare och offentliga upphandlingar bedömer företag i allt högre grad utifrån hållbarhetskriterier. För SME kan detta innebära både hinder och möjligheter när det gäller att få lån, delta i upphandlingar eller behålla stora kunder.
Exempel:
- Ett SME deltar i en offentlig upphandling men vinner inte eftersom de inte kan visa att deras produkter uppfyller hållbarhetskraven i anbudet.
- Ett företag söker en företagskredit, men banken bedömer verksamheten som ”icke hållbar” eftersom bolaget saknar ESG-data, vilket leder till högre ränta.
- En större kund kräver att SME-bolaget rapporterar sin klimatpåverkan för att kunna fortsätta vara en del av leverantörskedjan.
Lösning: Företag som satsar på hållbarhet eller vill ställa om till mer hållbar verksamhet har möjlighet till gröna krediter och lån på bättre villkor. Almi och Exportkreditnämnden har exempelvis finansieringslösningar för investeringar i grön teknik och omställning.
Omställningsstöd och hållbarhetsrådgivning kan hjälpa företag att ställa om sin verksamhet och bli mer attraktiva för både kunder och finansiärer.
För att stärka företagets position bör ni kartlägga vilka hållbarhetskrav som kan bli aktuella vid upphandlingar och affärer samt börja samla in relevant data. Detta kan vara avgörande för att säkra bättre finansieringsvillkor och affärsmöjligheter.
- Hållbarhetskommunikation – undvik greenwashing och juridiska risker
Att kommunicera sitt hållbarhetsarbete kan stärka varumärket – men om påståendena inte är tydliga och väl underbyggda kan det i stället leda till kritik eller juridiska konsekvenser för vilseledande marknadsföring.
Exempel:
- Ett företag marknadsför sina produkter som “klimatvänligare”, men kan inte bevisa att produktionen faktiskt har en lägre miljöpåverkan än konkurrenterna.
- Ett bolag beskriver sin verksamhet som “grön”, men får påpekanden eftersom de inte specificerar vad som menas.
- En e-handlare säger att deras förpackningar är “100 % återvinningsbara”, men det gäller bara i vissa kommuner med specifika återvinningssystem.
Lösning: Använd mätbara och verifierbara fakta i all kommunikation.
Undvik allmänna hållbarhetspåståenden utan stöd och anpassa budskap så att de är tydliga och trovärdiga för kunder och investerare.
Regelbunden juridisk granskning av hållbarhetskommunikationen kan också minska risken för tillsyn eller sanktioner
För små företag är det viktigt att kontinuerligt hålla sig uppdaterade om förändringar i lagstiftningen och förbereda sin verksamhet genom att konsultera juridisk expertis.
Vill ni stärka er hållbarhetsstrategi och säkerställa juridisk efterlevnad? Strathus finns här för att vägleda er genom regelverken och hjälpa er att skapa långsiktiga lösningar
Friskrivningsklausul
På Strathus är vårt syfte att bidra till en bättre morgondag genom att bygga förtroende för vår verksamhet, för samhället och genom att hantera viktiga frågor för företagare. Vår målsättning är att leverera kvalificerad rådgivning inom affärsjuridik, hållbarhet och skatt. Denna publikation är avsedd som allmän vägledning i frågor av intresse och utgör inte professionell rådgivning. Läsaren bör därför inte agera utifrån informationen i denna publikation utan att först inhämta specifik och anpassad professionell rådgivning. I den mån det är tillåtet enligt svensk lag lämnas ingen garanti (varken uttrycklig eller underförstådd) eller försäkran om informationens riktighet eller fullständighet. Strathus AB tar inget ansvar för eventuella konsekvenser av åtgärder som vidtas eller inte vidtas med stöd av informationen i denna publikation, eller för beslut som fattas med utgångspunkt i informationen.
© 2025 Strathus AB. Alla rättigheter förbehållna. Strathus avser Strathus AB (Org.nr 559514-8270), ett svenskt företag som är specialiserat på juridik, hållbarhet och skatt. För mer information, besök vår webbplats på Strathus.se